De största överraskningarna i EM:s historia

Europamästerskapet i fotboll har länge varit platsen för några av de mest minnesvärda ögonblicken i sportens historia. Det är en turnering där legender föds, hjältar kröns och ibland, mot alla odds, inträffar mirakel!

Genom åren har EM bevittnat flera landslag som har överträffat förväntningarna och chockat fotbollsvärlden med sina otroliga bedrifter. Från Danmarks skalp vidare till Greklands otroliga triumf är några bedrifter som chockat fotbollsfans över hela världen. Härnäst fokuserar vi på att blicka tillbaka på de tre största skrällarna i EM:s historia.

Portugals stora besvikelse i EM 2004

EM-turneringen år 2004 var ett stort ögonblick för Portugal, med stjärnor som Cristiano Ronaldo, Luís Figo och Deco. Förväntningarna var höga för att de skulle vinna på hemmaplan. Grekland kom dock som en total överraskning. 

Under ledning av Otto Rehhagel och med spelare som Angelos Charisteas och Giorgos Karagounis chockade de världen genom att vinna med 0-1. Grekland tog hem sin första EM-titel någonsin och bevisade att underdogs kan vinna stort. 

Det inspirerade lag över hela världen att drömma stort och tro på sig själva, oavsett odds. Denna match kommer alltid att vara ett minnesvärt kapitel i fotbollshistorien och en påminnelse om att det är möjligt att övervinna de största utmaningarna.

Frankrikes förlust mot Schweiz på straffar i EM 2020

Frankrike var favorit i UEFA Euro 2020, men deras dröm om att vinna mästerskapet gick i kras på ett oväntat sätt. I matchen mot Schweiz gjorde Haris Seferovic ett snyggt mål med huvudet och satte Schweiz i ledningen. 

Trots att Schweiz missade en straff tog Frankrike kontrollen och ledde med 3-1, tack vare Karim Benzemas två mål och ett långskott från Paul Pogba. Även om Frankrike gjorde en fantastisk comeback, lyckades Schweiz kvittera med två mål på nio minuter och tvingade fram förlängning och straffar. 

Kylian Mbappés missade sin straff blev avgörande, något som resulterade i att Schweiz säkrade sin plats i kvartsfinalen. Matchen kommer att gå till historien som en av de mest dramatiska i EM-mästerskapets historia och visade fotbollens ovisshet och Schweiz beslutsamhet att aldrig ge upp.

Englands uttåg ur EM 2016

England hade en riktigt dålig dag på jobbet i Euro 2016 när de förlorade mot Island med 2-1 i åttondelsfinalen. Roy Hodgson, Englands coach, kastade in handduken bara några minuter efter slutsignalen. Islands vinst var verkligen överraskande och förstörde Englands drömmar om att gå långt i turneringen.

Wayne Rooney gav England ledningen tidigt i matchen från straffpunkten, men Island svarade snabbt med mål från Ragnar Sigurdsson och Kolbeinn Sigthorsson, vars mål i slutändan avgjorde matchen. 

Denna seger för Island var en hyllning till deras beslutsamhet och laganda, och för många symboliserar den själva essensen av sportsbetting med odds fotbolls EM, och som visar att det oväntade alltid kan inträffa. Islands framgång visar att passion och sammanhållning kan övervinna även de mest etablerade fotbollsnationerna på den stora scenen.